CORDYCEPS SINESIS​

Más néven kínai hernyógomba. E gomba ismerete és használata a tradicionális tibeti gyógyászatból került át a hagyományos kínai gyógyaszatba. Kínában „télen rovar, nyáron növény” néven ismerik. Kína, Tibet és Nepál hegyvidékein honos. Napi rendszerességgel fogyasztható. Képes csillapítani a hörghurutot, megerősíti az immunrendszert. Sportolók nagyobb energiaszint, vitalitás és állóképesség elérése érdekében használják.

A Cordyceps-fajok olyan rovarpatogén, aszkuszos (nem bazidiumos) gombák, amelyek elpusztult vagy élő rovarlárvákon, bábokon élős- ködnek. A gomba gazdaállatai különféle lepkék, elsősorban a kínai gyökérrontó lepke (Hepialus armoricanus Oberthur). Ősszel vagy tél elején az adott fejlődési ciklusban lévő rovar testét (lárva, báb vagy imágó) a gombák spórái beborítják, majd gombafonalakat fejlesztve fonadékot, azaz termőtest nélküli micéliumot hoznak létre. A micélium a rovar testét fokozatosan behálózza, annak anyagait felhasználja, megakadályozva továbbfejlődését. A gazdaszervezetnek csak a bőrszövetét (,,bőrét”) hagyják meg, majd a gazdaállat fej felőli részéből bújik ki a gomba 4–11 cm hosszú, tuskó vagy ujj alakú, élénk narancsvörös színű termőteste. A gomba teljes fejlődési ciklusa 5–6 évig tart. A sajátos fejlődési ciklusa miatt a kínaiak úgy vélik, hogy ez a gomba nyáron növény(féle), télen állat(féle). Erre utal az a neve is, hogy „télen rovar (/hernyó) nyáron (gyógy)növény”.

Főbb hatóanyagok: 

Kis- és nagy molekulasúlyú poliszacharidok és egyéb cukorszármazékok (pl. kordicepsav); fehérjék, peptidek, poliaminok és esszenciális aminosavak; szterolok (pl. ergoszterol, δ-3-ergoszterol, ergoszterol peroxid, 3-szitoszterol, daukoszterol és kampeszterol), telített- és telítetlen zsírsavak (fontosabbak: palmitinsav, sztearinsav, linolsav, olajsav),policiklusos aromás szén- hidrogének (ezek a tenyésztésre használt

műanyagzsákok anyagával reagálhatnak és akadályozhatják a gombatenyészet növekedését), valamint víz- és policiklusos aromás szén- hidrogének (ezek a tenyésztésre használt műanyagzsákok anyagával reagálhatnak és akadályozhatják a gombatenyészet növekedését), és ásványi anyagok (K, Na, Mg, Ca, Fe, Cu, Mn, Zn, Se, Al, Si, Ni, Sr, Ti, Cr, Ga, V és Zr elemekből). Meg kell jegyeznünk, hogy a nyomelemek kimutatható mennyiségét mindig a tápközeg elem összetétele határozza meg gombák esetében is.

Hogyan fokozza a Cordyceps az állóképességet és az energiaszintet?
A Cordyceps megnöveli a test vitalitását és energiaszintjét.

Ezt úgy éri el, hogy:

  • Megnöveli a sejtek energiatermelését;
  • Fokozza a szervezet oxigénellátását; 
  • Javítja a vérkeringést, ezzel segítve, hogy az oxigén és a tápanyagok gyorsabban eljussanak a test minden részére.

A kínai hernyógomba állatkísérletekben és humán vizsgálatokban igazolt legfontosabb hatásai az alábbiakban foglalhatók össze:

  1. Elősegítik a vesekiválasztó folyamatokat, kóros esetben csökkentik a vér- és a fehérjevizelést;

  2. Serkentik a máj működését és méregtelenítő funkcióját;

  3. Csökkentik a fájdalomérzetet, fokozzák a szervezet oxigén felhasználását;

  4. Felerősítik a szervezet legyengült immunválaszait, kedvezően hatnak az immunrendszer aktivitására (pl. fokozzák a természetes ölősejtek tevékenységét és a fagocitózist, növelik a makrofágok számát, fokozzák az interleukin-2 képződését és a T-sejtek működését);

  5. Egyes esetekben – feltehetően kedvező immunbiológiai hatásuk következtében – lassítják, megállítják a tumorok képződését (pl. emlő- és tüdőrákos betegeknél), hozzájárulva a daganatos betegek immunvédekezésének helyreállításához, ezáltal növelve a betegek túlélési esélyét; nagyobb dózisban alkalmazva az immunrendszer felfokozott működését gátló (immunszuppresszív) cyclosporinnal azonos erősségű hatást eredményeznek (ennek a hatásnak a szerv- átültetéseknél lehet jelentősége);

  6. Csökkentik a kórosan magas vérzsír-értékeket, főként a koleszterin- és a triglicerid szintet, és egyéb tulajdonságaik miatt is kedvezően hatnak a szívre (pl. gátolják a koleszterin verőérben való lerakódását, tágítják az ereket, gátolják a vérlemezkék összecsapódását, segítik a vér átfolyását az erekben);

  7. Kedvezően hatnak a szénhidrát lebontási folyamatokra, mérséklik a vércukor szintet;

  8. Oldják a hörgők görcseit, segítik a letapadt kóros nyák kiürítését;

  9. Könnyítik a légzést; hozzájárulnak a szervezet antioxidáns kapacitásához;

  10.  Gátolják egyes baktériumok és gombák szaporodását, fejlődését (pl. Streptococcus spp., Bacterium mallei, Bacillus anthracis, Pasteurella suiseptica és Staphylococcus baktériumokét, valamint a Microsporum gypseum és M. lanosum gombákét);

  11.  Oldják a stresszt és a szorongást;

  12. A felsorolt jótékony tulajdonságok szinte mindegyike az alapmechanizmusnak, az immunmoduláns hatásnak a kiegészítője.

error: Védett tartalom!