Spirulina
A Spirulina egy kék-zöld alga, mely nevét a spirálos alakjáról kapta.A legtöbb proteint tartalmazó élelmiszer, több mint 60% emészthető, növényi fehérjét tartalmaz. A Spirulina tele van különleges fitonutriensekkel, mint a fikocianin, poliszacharidok és szulfolipidek,melyek támogatják az immunrendszert, jó eséllyel csökkentik a fertőzések, a rákos megbetegedések és az autoimmun betegségek kockázatát.
Egyike a legismertebb termesztett tengeri algáknak. Fontosabb természetes előfordulási helyei a trópusi és szubtrópusi, magas karbonát-tartalmú, viszonylag lúgos kémhatású vizekben találhatók, Afrikában, Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában.
A nagyobb termetű tengeri szervezeteket (zöld-, barna- és vörösmoszatokat) emberiség több ezer éve hasznosítja trágyázásra, táplálkozásra, gyógyászati célra, ma is, továbbájelenleg kozmetikumok előállítására is.
A DXN Spirulinát organikus körülmények közt, állati eredetű tápanyag nélkül termesztjük. Ez az, amiért vegetariánusok számára is ideális, egészséges kiegészítő táplálék lehet.
Felhasználások:
betegségek következtében fellépő alultápláltság megszüntetése és betegség utáni lábadozás elősegítése, anyagcsere-betegségek (kórosan magas vérzsír- és vércukorszint),
daganatos megbetegedések kiegészítő kezelése, gyulladással járó folyamatok kezelése és gyulladások mérséklése; gyógyszerek okozta káros hatások mérséklése – máj-, szív- és vesevédelem; vírusfertőzések megelőzése és légúti megbetegedések okozta panaszok mérséklése. Érdemes hozzáfűzni, hogy gyakran kombinálják más algákkal, leginkább a gyakori és könnyen szaporítható, Chlorophyta törzsbe tartozó Chlorella vulgaris zöldalgával.
Főbb hatások: a Spirulina platensis szárított porával (önmagában vagy mikroelemekkel és vitaminokkal dúsítva), különböző (vizes- és oldószeres) kivonataival és izolált hatóanyagaival (legfontosabbak: C-fikocianin, sajátos poliszacharidok) sejteken és különböző állatfajokon nagy számú preklinikai kísérletet, illetve humán vizsgálatot végeztek el, melyeknek eredményei alapján a főbb hatások az alábbiakban foglalhatók össze:
1) antivirális és vírusfertőzés ellenes (vizes kivonata gátolja a HIV-1 vírus replikációját – klinikai vizsgálatokban igazolt),
2) antimikrobiális (különböző szerves oldószerekkel készült kivonatai, illékony szénhidrogénjei – heptadecén és tetradecén),
3) antioxidáns (por önmagában és kombinált készítményekben szuperkritikus extrakcióval készült kivonat),
4) gyulladáscsökkentő (különösen a C-fikocianin, melynek ilyen jellegű hatását kísérletesen kiváltott arthritis esetében is igazolták állatokon),
5) fájdalomérzetet mérséklő (C-fikocianin),
6) szív-, máj- és vesevédő (elsősorban a szabadgyök-hatástalanító, antioxidáns és sejtvédő sajátosságainak köszönhetően),
7) immunmoduláns (vizes kivonat, benne a sajátos poliszacharidok– klinikai vizsgálatokban igazolt),
8) tumorképződési folyamatot megakadályozó, lassító (az immunvédekezés felerősödésének köszönhetően – klinikai vizsgálatokban igazolt),
9) méregtelenítő és gyógyszerek okozta mellékhatásokat mérséklő (antibiotikumok és egyéb gyógyszerek – pl.antituberkulotikumok, cisplatin, ciklosporin – szív- és vesekárosító hatását mérséklő – klinikai vizsgálatokban igazolt),
10) vérlemezkék összecsapzódását gátló és érelmeszesedés folyamatát lassító,
11) a vérzsír értékeket kedvezően befolyásoló (a káros hatású LDL-koleszterin koncentrációját csökkentő és az érvédő HDL-koleszterin arányát növelő),
12) vércukorszint csökkentő (humán vizsgálatokkal is igazolt),
13) antiallergén (allergiás rhinitis esetében igazolták ilyen jellegű hatását),
14) alultáplált betegek állapotát jelentős mértékben feljavító (ez utóbbi hatást HIV-fertőzött kiskorú gyerekek esetében klinikai vizsgálatokban igazolták)
Forrás: